Jedno z moich ulubionych ciast :)
Skład:
1 szklanka oranżady
1 szklanka oliwy
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel :)
Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oranżadę i oliwę. Zrobić około 3 - 4 zmian.
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części.
Do pierwszej części dodać dwie łyżeczki mąki zaś do drugiej dodać kakao.
Wymieszać!
Wylewać na przemian raz masa jasna raz ciemna.
No i mamy zebrę :) Ja czasem kładę na górę ananasy, banany albo wiśnie, ale to już każdy robi robi według smaku. Ozdabiamy cukrem pudrem albo czekoladą. Polecam czekoladę z milki :)
mniam mniam! wygląda przepysznie! sama nigdy nie piekłam, ale mama jak przygotowała to palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńzebra to pierwsze ciasto jakie zrobiłam, mam sentyment do niego :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zebrę :) I podoba mi się pierwsze zdjęcie.
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJak wyrosła! Polubiłam na fb, będę na bieżąco. : )
OdpowiedzUsuńMNIAM PYCHA!! <3
OdpowiedzUsuńmmmniam! kocham takie proste ciasta <3
OdpowiedzUsuńkokurs się skończył, ale wyników jeszcze nie było. :) będą na dniach na pewno :)
Wyszła Ci piękna:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńhttp://perfection-and-harmony.blogspot.com/
wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńJeja ale mi narobiłaś apetytu a ja tu taka głoodna siedzę!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie ciasto, zawsze wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńJadłam wiele razy, nie robiłam nigdy, czas to nadrobić, chętnie skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała , mam kilka pytań :
OdpowiedzUsuńjaką oranżadę ?
na ile do piekarnika i ile stopni?
pozdrawiam :)
Dziękuje Ci bardzo :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam takie ciasto i było mega smaczne , dlatego z chęcią spróbuje zrobić :)
Uuu a mi brakuje zdjęcia w przekroju :( Ale wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPiękna ta zebra! Piękne ma paseczki :)
OdpowiedzUsuń