środa, 27 czerwca 2012

BLACHA RABARBARU

Długo mnie tu nie było, ale nadrobię zaległości. Ten post miał się pojawić już dawno, ale nie miałam po prostu czasu.

2 kg rabarbaru
200 g cukru

Krem:
400 ml mleka
1/3 szkl. cukru
4 łyżki mąki
9 żółtek

Ciasto:
1 szkl. 1/4 szkl. mąki
200 g masła
1 jajko
1 łyżka wody
sól

Beza:
9 białek
1 szkl. cukru pudru


Przygotowanie:
Rabarbar umyj i pokrój w paski. Włóż do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
Krem: ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę i dalej ubijaj. Masę przelej do ciepłego mleka mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Zdjąć z ognia.
Ciasto: do malaksera wsyp mąkę z lodówki i zimne pokruszone masło. Zmiksować. Dodać jedno jajko, 1/2 szkl cukru, łyż. wody i szczyptę soli. Wyrobić ciasto na stolnicy.
Beza: ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.

CIASTO-KREM-RABARBAR-BEZA
40-50MIN - 180`


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz